Aloittelijan lavatanssiopas

Lavatanssit ovat rentoa ja mukavaa viikonloppu- tai kesätekemistä!

2000-luvun alun jälkeen lavatanssit ovat kokeneet suuren murroksen. Lavatanssit eivät ole enää kaikille jokaviikkoista viikonloppu- tai kesätekemistä, vaan tanssiminen näyttäytyy helposti erityistä taitoa vaativana lajina, jolloin etenkin lavatansseihin vasta tutustuvat saattavat kokea osallistumiskynnyksen liian korkeaksi. Liian helposti välittyy tunne, että on opeteltava itsekin tanssimaan hyvin, ennen kuin kehtaa osallistua.

Tanssit niin kuin tanssit korostaa lavatanssien niitä puolia, jotka vuosikymmeniä sitten houkuttelivat kokonaisia ikäluokkia lavoille. Jokainen mummo ja vaari on jo nuoruudessaan omannut riittävän tanssitaidon viihtyäkseen tansseissa.

Lisäksi lavatansseissa voi mainiosti viihtyä myös ilman tanssia: voit viettää mahtavan illan vain nauttien menevästä livemusiikista sekä vaihtuvista esiintyjistä ja viettää iltaa samaan tapaan kuin kaupunginkin ravintoloissa. Tanssilavoilla on aina rento ja rauhallinen, mutta kuitenkin iloinen ja menevä ilmapiiri!

Uskomme, että laajalla ja vaihtelevalla osallistujajoukolla lavatanssit voivat edelleen lunastaa paikkansa koko kansan viihtymistilaisuuksina ja ennen kaikkea ylivertaisina tapaamispaikkoina, joissa kaikki voivat tuntea itsensä tervetulleiksi taidoista riippumatta.

Helppoa tutustumista

Paritanssi tarjoaa mahdollisuuden luontevaan tutustumiseen. Pelkkä tanssiin hakeminen ei vielä luo mitään odotuksia ja tanssin lomassa jutustelu voi alkaa aiheella kuin aiheella.

On myös hyvin luontevaa olla keskustelematta, minkä vuoksi suomalaisten kavahtama ”hissi-ilmiö” ei esiinny lavatansseissa. Musiikki soi taustalla ja tanssi vie eteenpäin. Jos tanssiparin kanssa ei viihdy, ei hätää – paria voidaan vaihtaa kahden kappaleen jälkeen.

Ihmiset, jotka alkavat viihtyä keskenään, hakevat toisiaan ehkä yhä useammin tanssimaan tai tanssivat useamman kappaleparin yhteydessä – täten syvempikin tutustuminen on mahdollista. Kohta huomaat aiemmin yksinään tansseihin saapuneiden mahdollisesti kulkevan yhtä matkaa.

Tämä kaikki verrattuna siihen, että lyöttäytyisit baarissa vieraan ihmisen kylkeen ja alkaisit iskeä tarinaa – ei onnistu ihan joka jannulta, ainakaan selvin päin!

Parin haku

Lavatanseissa musiikkia soitetaan kappalepareittain, aina kaksi samantyylistä kappaletta peräkkäin. Kappalepari tanssitaan saman parin kanssa.

Tanssilavalla on naisten rivi yhdellä seinustalla. Naiset, jotka haluavat tanssia, hakeutuvat tälle seinustalle. Useimmiten siis miehet hakevat: miehet kerääntyvät kappaleparin vaihtuessa naistenrivin eteen ja hakevat kohteliaasti naista tanssimaan ojentamalla käden ja kysymällä esimerkiksi ”saanko luvan”. Naistenhakutunnilla naiset hakevat miehiä samasta asetelmasta.

Hakea voi ketä vaan – tanssiinhakemista ei tulkita iskemiseksi, joten myös parisuhteessa olevat voivat tanssia vapaasti kenen tahansa kanssa.

Lue lisää lavatanssietiketistä

Kuva: Maiju Landström

Perusaskeleet

Perinteisesti tanssimaan on opittu juuri vanhempien, sisarusten tai kavereiden opastuksella. Perusaskeleiden omaksuminen on aina ollut hyvin helppoa ja lavatanssin matalasta vaativuustasosta kertoo jotain se, että kokonaiset ikäluokat ovat aikanaan tanssineet joka viikonloppu!

Perusaskeleilla, eli vaihtoaskeleilla, eli foksilla, pystyy tanssimaan sujuvasti suurimman osan iltaa, sekä nopeita että hitaita tansseja. Ennen jokaista tanssi-iltaamme järjestämme 30 minuutin vaihtoaskel-kurssin, joka tarjoaa mahdollisuuden saada hyvän tuntuman perusaskeliin. Näin pääset tanssien alkaessa heti lattialle. Myös lähipiiristäsi saattaa löytyä joku näyttämään sinulle perusaskeleet.

Vaihtoaskelilla voi tanssia kaikkeen musiikkiin, mihin ne vaan tuntuvat sopivan. Ainakin näihin musiikkityyleihin vaihtoaskel toimii hyvin:

 • Foksi
 • Tango
 • Beat
 • Disko
 • Rokki
 • Hitaat eli slowarit
 • Shuffle
 • Trioli
 • Cha-cha-cha
 • Salsa
 • Rumba
 • Samba

Valssia ja humppaa, sekä harvinaisempia tansseja, kuten jenkkaa, polkkaa ja masurkkaa, tanssitaan yleensä omilla askeleillaan, sillä näihin vaihtoaskel istuu hieman huonommin. Edellä mainituista yleisin, valssi, on kuitenkin useimmille tuttu tanssilaji, joka on myös nopea oppia!

Kiinnostuitko lavatansseista?

Katso tulevat tapahtumamme!