Kurkistus lavatanssien historiaan
Sotavuosina 1939 – 1944 Suomessa vallitsi eduskunnan määräämä tanssikielto, joka jatkui lievennettynä vielä vuoteen 1948 asti. Kuten kieltoja yleensäkin, myös tanssikieltoa kierrettiin ja rikottiin mitä mielikuvituksellisimmin tavoin: kansa keksi järjestää esimerkiksi tanssikursseja ja erilaisia ohjelmallisia iltamia, joiden avulla tanssit naamioitiin sallituiksi tapahtumiksi.
Sodan aikana Toivo Kärki sävelsi ensimmäiset tangonsa, joissa vanhaan argentiinalaiseen tangotyyliin yhdistyi saksalainen marssimusiikki sekä slaavilainen kaiho ja melankolia. Tätä suomalaista tangoa tanssittiin kävelypohjaisella vaihtoaskeleella, joka oli peräisin foksista. Askelten yksinkertaisuuden, selkeän rytmin ja melko hitaan tempon ansiosta tango oli ihanteellinen tanssi myös epävarmemmille tanssijoille ja aloittelijoille. Näin syntyi suomalainen vaihtoaskeltango, joka on säilyttänyt suosionsa sodan loppumisesta aina näihin päiviin asti.
Lähde: tanssit.fi
Lavatanssietiketti
Vaikka lavatanssit ovat lämminhenkinen ja rento tapahtuma, hyvien käytöstapojen ja yksinkertaisen lavatanssietiketin noudattaminen on suositeltavaa. Lavatanssien etiketistä ei kannata ottaa paineita, mutta nämä perusasiat huomioimalla varmistat, että iltasi sujuu mukavasti ja annat hyvän ensivaikutelman itsestäsi!
Pukeutuminen
Pukeutuminen on tanssilavoilla melko vapaata ja vaihtelevaa. Useimmat pistävät ylle vähän arkivaatteita paremmat asusteet, mutta eivät varsinaisia juhlavaatteita. Vaatteiden kannattaa kuitenkin olla siistit. Heikosti eristetyillä lavoilla villapaitakin voi olla viileällä säällä tarpeellinen, mutta useimmiten tanssin pyörteissä ei palella ehdi – päinvastoin!
Naisten hakurivi
Tanssilavalla on aina jokin tietty seinusta varattu naisten riville. Seinän valinnassa ei ole mitään yleistä sääntöä, joten vieraassa paikassa on vain katsottava mallia muista. Yleensä seinustalla on penkkejä tai tuoleja, mutta istumapaikat eivät riitä läheskään kaikille, joten ihmiset tavallisesti seisovat rivissä seinän edessä.
Tanssiin kutsu
Useimmiten miehet hakevat naisia tanssimaan. Hakija voi pyytää haettavaa tanssimaan esimerkiksi sanoin kutsumalla: perinteinen sanonta ”saanko luvan” on yksi vaihtoehto muiden joukossa. Haettava vastaa esimerkiksi nyökkäämällä, ja ojentaa hakijalle kätensä, jolloin hakija saattaa haettavan rivistä lattian vapaalle osalle. Tervehdykset vaihdetaan vasta, kun pari on päässyt pois muiden hakijoiden tieltä.
Tanssikutsusta kieltäytyminen ilman syytä on karkean epäkohteliasta: hakijan humalatila, epäsiisteys ja sopimaton käytös ovat kuitenkin päteviä syitä kieltäytymiseen.
Tanssikappaleet tulevat aina pareittain. Ensimmäisen kappaleen jälkeen molemmat kiittävät ja jäävät lattialle. Toisen kappaleen jälkeen molemmat kiittävät uudestaan, sen jälkeen mies saattaa naisen paikalleen ja molemmat kiittävät vielä kerran.
Naistenhaku
Useimmilla tanssipaikoilla naisten hakuvuorolle on varattu tietty aika illasta, tavallisesti yksi tunti. Myös erityisiä naistentansseja järjestetään: näissä naiset hakevat koko illan, mahdollisesti yhtä miehille varattua tuntia lukuunottamatta.
Hakuvuoro ilmaistaan tavallisesti kyltillä tai valotaululla. Jos sellaista ei ole, orkesteri ilmoittaa hakuvuoron vaihtumisesta. Vain tanssiin haku muuttuu naisten hakuvuoron ajaksi – kaikki muut roolit pysyvät ennallaan.
Ohjaaminen ja seuraaminen
Mies on useimmiten se, joka vie tanssissa. Tansseissa lattiaa kierretään vastapäivään ja viejän tulee väistää tanssisuunnassa edellään olevia pareja.
Moniin kappaleisiin voi soveltaa useampaa kuin yhtä askelikkoa ja onkin tavallista, että osa pareista tanssii paikoillaan, kun puolestaan osa pareista kiertää lattiaa. Paikallaan tanssivat parit asettuvat tavallisesti lattian keskelle ja etenevät parit reunoille. Alueiden raja muuttuu tanssijoiden määrän mukaan. Myös eteneviä askelia voi tanssia eri nopeuksilla. Tanssin sujuvuuden kannalta olisi suositeltavaa, että hitaasti etenevät tanssijat kiertäisivät lattiaa keskemmällä kuin nopeasti liikkuvat.
Esiintyjien tauot
Orkesteri ja/tai solisti esiintyy yleensä 45 minuuttia kerrallaan. Jos musiikista vastaa yksi orkesteri, on esiintymisjaksojen välillä tavallisesti 15 minuutin tauko, jolloin soitetaan nauhoitettua musiikkia. Taukojen aikana tanssitaan kuten muulloinkin ja kappaleet tulevat edelleen pareittain.
Lähde: tanssi.net